Головна » 2011 » Січень » 4 » Наказ "Про запобігання дитячого травматизму під час НВП, побутового та дорожньо-транспортного травматизму"
19:02
Наказ "Про запобігання дитячого травматизму під час НВП, побутового та дорожньо-транспортного травматизму"

МИРОНІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ВІДДІЛ ОСВІТИ

 

НАКАЗ

 

04.01.2011 р.                                                                       №7

 

м. Миронівка

 

 

Про запобігання дитячого травматизму  під час НВП,

побутового та дорожньо-транспортного травматизму

 

   Робота з питань безпеки дітей та попередження дитячого травматизму в навчальних закладах під час навчально-виховного процесу в 2010 році перебувала на постійному контролі відділу освіти. Протягом навчального року видані такі накази: від 20 січня 2010 р. №24 «Про організацію роботи з охорони праці», від 20 січня 2010 р. №25 «Про роботу з питань безпеки дітей та попередження дитячого травматизму під час навчально-виховного процесу, побутового та дорожньо-транспортного травматизму», від 18 березня 2010 р. № 73 «Про заходи щодо дотримання правил безпеки на водних об'єктах», від 9 грудня 2010 р. № 248  «Про протипожежну безпеку під час Новорічних свят  в закладах освіти Миронівського району», від 14 грудня 2010 р.  №253 «Про запобігання дитячого травматизму в зимово-весняний період 2010-2011 років на воді» та розроблені відповідні заходи, інструкції, пам'ятки та правила з техніки безпеки.

   З метою пропаганди безпеки життєдіяльності проведено конкурси  дитячих малюнків на відповідні теми, проведено місячник вивчення правил дорожнього руху і надання першої допомоги постраждалим в ДТП та проведено Єдині уроки з питань дорожнього руху, місячник «Енергозбереження та електробезпека», місячник пожежної безпеки,  проведено фестивалі дружин юних рятувальників, юних інспекторів руху та "Школа безпеки”, тижні безпеки життєдіяльності, туризму, цивільної оборони, боротьби зі СНІД, пожежної безпеки, декада ОБЖ, день ЦО та ін.

   Протягом року на нарадах керівників навчальних закладів та їх заступників піднімались питання щодо профілактики дорожньо-транспортного травматизму. попередження дитячого травматизму в побуті й під час навчально-виховного процесу. Автопарк відділу освіти для безпечного перевезення учнів поповнено до шести спеціально пристосованих для цього шкільних автобусів та двох легкових автомобілів.

   В навчальних закладах на протязі року проводились збори батьків щодо обговорення питань безпеки життєдіяльності учнів, безпеки дорожнього руху та пожежної безпеки. Проводяться бесіди класних керівників з учнями по запобіганню усіх видів травмування. Викладаються дисципліни «Основи безпеки життєдіяльності» та «Основи здоров'я» у 9-11 класах та 1-8 класах, відповідно. Впроваджено навчання вчителів ОБЖ і «Основ здоров'я»  на обласних  курсах щодо покращення якості викладання цих дисциплін.

      У закладах освіти зібрані матеріали для організації і проведення класних годин, вечорів, змагань, вікторин з правил дорожнього руху, пожежної безпеки тощо. Оформлені куточки та стенди з даної тематики. Аналіз роботи з даного питання свідчить про те, що заклади освіти мають достатнє інформаційно-нормативне забезпечення.

    Також на протязі року виявлено і ряд недоліків в роботі навчальних закладів з питань безпеки життєдіяльності та профілактики травматизму: недостатній зворотній зв'язок з батьками щодо ознайомлення їх із змістом відповідних бесід  та певної роботи, заклади  освіти недостатньо забезпечені наочними, методичними та науковими  матеріалами. Недостатня  увага приділяється створенню кабінетів ОБЖ, ігрових майданчиків для вивчення правил дорожнього руху. Не  мають  високої ефективності  робота гуртків «Школа безпеки» та юних інспекторів дорожнього руху, оскільки відсутні договори про надання допомоги з боку фахівців, відсутнє чітке  планування даної роботи.

   Протягом 2010 року було зафіксовано 7 випадків дитячого травматизму під час навчально-виховного процесу, що на 11 випадків менше показника 2009 року. Проте сталося два випадки травмування в побуті зі смертельними наслідками в Миронівській ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та Грушівській ЗОШ І-ІІ ст. Додаток №1.

   Виходячи з вищевказаного,-

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Покласти персональну відповідальність за безпеку життєдіяльності дітей під час навчально-виховного процесу, за достовірне та своєчасне оформлення і ведення документації з даного питання, своєчасне інформування відділу освіти на  керівників навчальних закладів.

 

2. Керівникам Карапишівської ЗОШ І-ІІІ ст., Миронівського НВК, Грушівської ЗОШ І-ІІ ст., Миронівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 про проведену роботу згідно аналізу кожного випадку травматизму надати інформацію до відділу освіти.

                                                                                                          До 31.01.2011 р.

3. Керівникам закладів освіти.

3.1. Розробити плани комплексних заходів щодо профілактики дитячого травматизму та профілактики дорожньо-транспортного травматизму, в яких передбачити проведення профілактичних бесід з боку працівників ДАІ,  лікувальних установ, рятувально-пожежної служби, РайСЕС тощо.

                                                                                                          До 31.01.2011 р.

3.2. Згідно аналізу випадків травматизму під час навчально-виховного процесу:

·         посилити контроль та організувати позапланові інструктажі з техніки безпеки з учнями щодо правил поведінки під час перерв на території та в приміщенні школи, в спортивних залах до початку і після закінчення занять спортом;

·         посилити контроль за проведенням відповідних інструктажів вчителями фізичної культури та тренерами з учнями та вихованцями;

·         мити підлогу в спортивних залах в спеціально відведений час, та коли в них немає учнів;

·         не допускати учнів до занять з фізичної культури і спорту без спортивного взуття та слідкувати щоб взуття учнів не ковзало по підлозі;

·         перед початком ігор відпрацювати з учнями техніку: удари і прийом м'яча, правильну стійку і персональний захист.

                                                                                                          Постійно.

3.3. Поставити на контроль роботу по забезпеченню здорового способу життя та профілактики усіх видів травматизму.

                                                                                                          Постійно.

3.4. Забезпечити виконання санітарно-гігієнічних вимог у закладах освіти.

                                                                                                          Постійно.

3.5. Приділити максимальну увагу удосконаленню форм роботи з батьками щодо забезпечення життя і здоров`я дітей у позаурочний час.

                                                                                                          Постійно.

3.6. Посилити контроль за веденням журналів інструктажів з охорони праці й техніки безпеки та журналів обліку випадків травматизму.

                                                                                                          Постійно

3.7. Поновити куточки з безпеки життєдіяльності, інструкції та правила з безпеки життєдіяльності, сприяти відновленню ігрових майданчиків для вивчення правил дорожнього руху.

                                                                                                          Січень-березень 2011 р.

3.8. Розробити безпечні маршрути руху учнів в кожному закладі освіти та узгодити їх з батьками, перевізниками та органами ДАІ.

                                                                                                          Січень 2011 р.

3.9. Забезпечити неухильне виконання Законів України «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про освіту» та інших в частині проведення відповідної роботи з профілактики всіх видів дитячого травматизму.

                                                                                                          Постійно

3.10. Розслідувати, оформляти нещасні випадки та повідомляти про них відділ освіти згідно Положення про розслідування нещасних випадків під час навчально-виховного процесу.

                                                                                                          Постійно

4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

                                                                      

 

Начальник відділу освіти                            В. А. Нечипоренко                                                         

Категорія: Накази 2011 | Переглядів: 12797 | Додав: tripe | Рейтинг: 5.0/30
Всього коментарів: 1
1 cdyt  
0
dut-centre.at.ua

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]