Головна » 2013 » Травень » 28 » Пам’ятка "ВІТРИ ТА ЇХ РУЙНІВНА СИЛА"
14:01
Пам’ятка "ВІТРИ ТА ЇХ РУЙНІВНА СИЛА"

ВІТРИ ТА ЇХ РУЙНІВНА СИЛА


Англійський адмірал Ф. Бофорт у 1806 році запропонував 12-бальну шкалу вітрів. Він поділив вітри залежно від швидкості переміщення повітряних мас. Вітер силою в 9 балів, коли швидкість становить від 20 до 24м/сек., руйнує старі будівлі, зриває дахи. Цей вітер носить назву шторм. Шторми найнебезпечніші на морських узбережжях і гирлах великих річок. Шторм жене величезні хвилі висотою понад 10 м, які заливають узбережжя і руйнують все, що не зруйнував вітер. Якщо швидкість вітру досягає 32 м/сек., то це ураган. Ураганами називають також тропічні циклони, які виникають у Тихому океані поблизу узбережжя Центральної Америки. На Далекому Сході та в районах Індійського океану урагани (циклони) носять назву тайфуни. Суть усіх явищ однакова. Ураган, тайфун, тропічний циклон – це велетенські віхоли нашої планети.

Подібно до землетрусів, тайфуни й урагани особливо небезпечні, коли відбуваються над водою. Коли ураган наближається до узбережжя, він жене поперед себе величезні маси води. Штормовий вал, який супроводжується зазвичай зливами і смерчами, шалено накатує на узбережжя і знищує все живе. Смерч – це атмосферний вихор, що виникає у грозовій хмарі та розповсюджується у вигляді темного рукава чи хобота. Він супроводжується грозою, дощем, градом і, якщо досягає поверхні землі, майже завжди завдає значних руйнувань, вбираючи в себе воду та предмети, що зустрічаються на його шляху, піднімаючи їх високо над землею і переносячи на значні відстані.

На території України протягом останніх 20 років зареєстровано 34 випадки виникнення смерчів. В основному смерчі спостерігаються в серпні та є найбільш характерними для степової зони центрального Полісся. Невеликі смерчі виникають майже щорічно та мають локальний характер.

Поєднання ураганних вітрів із пилом призводить до виникнення сильних пилових бурь. У червні 2001 року у 8-ми областях України (у тому числі Київська) було пошкоджено близько 5 тисяч будинків, знеструмлено 365 населених пунктів, пошкоджено 9.300 га сільськогосподарських угідь. На Київщині пошкоджено 196 будинків, 81 населений пункт, 7 тис. га посівів і 370 га лісів. Збитки становили 9,6 мільйонів гривень.

Урагани виникають у різних частинах світу. Нищівний ураган прокотився територією Пакистану в 1970 році. Цей ураган забрав життя 207-ми тисяч чоловік.

Ураган «Катріна» прокотився Америкою в кінці серпня 2005 року. Швидкість вітру сягала 280км/год. Найбільших збитків зазнало місто Новий Орлеан у штаті Луізіана, де під водою опинилося 80% площі міста. У результаті цього стихійного лиха (за офіційними даними) загинуло 1600 чоловік, економічні збитки склали 81,2 млрд. доларів, 800 тисяч чоловік залишилося без електроенергії та телефонного зв’язку.

На території «зеленого континенту» (Австралія) бушував ураган 17 листопада 2008 року. Швидкість вітру становила 180км/год, в його результаті без дахів залишилося 230 тисяч будинків.

В Україні великої шкоди народному господарству Львова та 14-ти районам області завдав ураганний вітер, швидкість якого становила 34 м/с, та потужні зливи у червні 2008 року. Буревій повалив 2800 дерев, пошкодив 1047 дахів у приватних житлових будинках і об’єктах соціально-культурної сфери та 32 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь. Стихійне лихо охопило також Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку області.

У серпні 2010 року ураган «Алекс» атакував кордон між Техасом і Мексикою. Сила штормового вітру перевищувала 130 км/год., площа ураганного фронту досягала 280 км. У зв’язку з цим ураганом Президент США Барак Обама оголосив у штаті Техас надзвичайний стан. В окрузі Колумбія та прилеглих районах без електрики залишилися близько 293 тисяч чоловік.

У той період від ураганів постраждала і північно-західна частина Росії: без електрики залишились 1490 населених пунктів, в яких проживає майже 94 тисячі чоловік.

Урагани з опадами прокотилися й більшою частиною Польщі. Країна потерпала від злив, буревіїв і неймовірного за величиною граду.

Влітку 2012 року тривалий час негода вирувала й на Україні: ураганні зливи з градом перетворили вулиці багатьох міст на річки; потужні дощі та шквальний вітер паралізував рух транспорту.

Нищівний ураган «Сенді», котрий пронісся територією США восени 2012р. забрав життя 185 людей, завдав збитків на 50 млрд. доларів.

Нещодавно, а саме 23 травня цього року потужний ураган швидкістю 17 м/с прокотився містом Суми та Сумською областю. Шквальний вітер повалив десятки дерев, позривав дахи з будівель, пообривав лінії електропередач, зупинив рух транспорту в місті.

Метеорологи переконують, що в результаті глобального потепління в Україні все частіше виникатимуть вітри руйнівної сили.


Якщо вас зненацька застав ураган, треба діяти таким чином:

закрити вікна та відійти від них подалі;

  • сховатися у внутрішніх приміщеннях;

  • загасити вогонь у грубах, вимкнути електро- та газопостачання;

  • не користуватися ліфтами;

  • обминати хиткі будівлі та будинки з хитким дахом, якщо лихо застало вас на вулиці. Вони руйнуються дуже швидко. По можливості сховайтеся в підвал найближчого будинку;

  • якщо ви на відкритій місцевості, сховайтеся на дні будь-якого заглиблення.



Л.В. Кучарська, Ю.М. Зинич

методисти НМЦ ЦЗ та БЖД Київської області

Категорія: Актуально! | Переглядів: 1122 | Додав: tripe | Рейтинг: 5.0/8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]