Головна » 2016 » Жовтень » 6 » Миронівський РС ГУ ДСНС України у Київській області: Обережно - ГРИБИ!
08:37
Миронівський РС ГУ ДСНС України у Київській області: Обережно - ГРИБИ!

Обережно - ГРИБИ!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, 

який може привести до отруєння, а іноді й смерті. 

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, 

які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі 

свого гіркого досвіду.                                                   

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, 

зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, 

розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, 

які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо!

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях 

(магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби: 

якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, 

в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", 

оточене оболонкою;

з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

"шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба 

білого кольору.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - 

вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -

викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. 

Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється 

трупна отрута.

При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. 

Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують 

для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим 

позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. 

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. 

У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних 

речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені 

консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. 

Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин. 

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: 

"Усі їстівні гриби мають приємний смак".

"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".

"Усі гриби в молодому віці їстівні".

"Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі 

є отруйні гриби".

"Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких 

є отруйні".

"Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують 

отруту в грибах".

 

Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Миронівський РС ГУ ДСНС України у Київській області

Категорія: Актуально! | Переглядів: 562 | Додав: lomond | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]