Головна » Статті » Безпeка життєдіяльності |
Формування здорового способу життя. Робота з дітьми
Формування
свідомого та відповідального відношення до здоров’я має починатись з раннього
дитинства, поступово входити до системи світогляду, ставати складовою частиною
загальної культури, духовного світу людини. Саме рівень загальної культури
обумовлює поведінку, стиль життя і, в решті решт, стан здоров’я людини.
Починати зміни ніколи не пізно, адже відновні можливості організму людини
невичерпні. Відношення до свого здоров’я є частиною загальної культури
людини. Базова валеологічна освіта передбачена шкільною програмою і дає дитині
головні поняття про способи підтримки здоров’я. Протягом навчання в школі кількість дітей з хворим серцем збільшується в 2,3 рази, ендокринними захворюваннями – вдвічі. В світі налічується 155 млн дітей з надмірною вагою та ожирінням. Вчителі та батьки можуть вплинути на ситуацію, допомогти дітям шляхом зниження впливу головних факторів ризику розвитку серцевих захворювань. Вони, за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, можуть постійно контролювати вагу тіла дітей, забезпечувати здорове харчування, регулярну фізичну активність. Необхідно якомога більше рухатись: навіть 12 хвилин щоденних занять фізкультурою, як рекомендують спеціалісти з профілактичної медицини, подовжують здорове життя на 5-6 років, а 10 тис. кроків на день в спортивному темпі – найдешевша ціна здоров’я. Розроблені спеціальні правила контролю харчової поведінки: їсти не поспішаючи, не їсти, коли не хочеться, не переїдати, не використовувати їжу як компенсацію психологічних стресів, харчуватись різноманітними продуктами, обирати харчування з великою кількістю овочів, фруктів, зернових (не менше 400 г фруктів, овочів на добу). Оптимальна вага тіла вираховується за формулою: вагу в кілограмах ділять на квадрат довжини тіла в метрах. Показник в межах 20-25 одиниць – нормальна вага, менше 20 – дефіцит ваги, 25-30 – другий ступінь ожиріння, 30-40 – третій ступінь ожиріння, більше 40 – четвертий. Одним з важливих питань харчування є вживання достатньої кількості йоду. Третина населення світу досі не отримує необхідної кількості йоду з їжею. В Україні також спостерігається значне підвищення захворюваності щитоподібноїної залози, яке пов’язано з недостатністю йоду в раціоні харчування. Щитоподібна залоза дітей і підлітків є найбільш чутливою до нестачі йоду в їжі, радіаційного впливу та інших зовнішніх та внутрішніх факторів. Небезпеку становить дефіцит йоду в організмах вагітних, що є причиною кретинізму у дітей, народження немовлят з низькою масою тіла, нейросенсорною глухотою, косоокістю, спастичними паралічами, а також мертвонароджень, самовільних викиднів. Нестача йоду в організмі впливає на розумову здатність дітей старшого віку, дорослих, обумовлює безпліддя і через 2-3 покоління, якщо не будуть вжиті адекватні заходи, загрожує спричинити інтелектуальний занепад нації. Йод надходить в щитоподібну залозу з продуктами харчування, входить до складу гормону залози – тироксину, який впливає на всі органи і системи організму. Вживання тільки йодованої солі вирішує проблеми з постачанням достатньої кількості йоду в організм дитини. Наша земля багата на лікарські рослини, які можуть захистити від багатьох недуг. Зараз у мешканців міста є свої ділянки землі, де окрім садовини та городини, мають обов’язково культивуватись лікарські рослини: алтея, материнка, чебрець, родовик, м’ята, калина, аґрус, смородина тощо. Лікарські рослини в змозі зв’язувати та виводити з організму людини радіонукліди, солі важких металів, пестициди та інші техногенні забруднення. Багато природних сорбентів міститься у фруктах, овочах, зернових культурах. Бажано, щоб родини мали на столі, в залежності від сезону, буряки, цибулю, часник, гарбуз, капусту, кукурудзу, моркву, огірки, кабачки, яблука, айву, сливи, аґрус, суниці, брусницю, смородину. Такі знані рослини як насіння льону, лист подорожника, суцвіття липи, плоди шипшини, квітки ромашки, полин здавна використовуються народною медициною для збереження молодості та бадьорості. Необхідно, щоб дівчатка знали, як зварити смачні борщ та кашу, потішити родину варениками та узваром. Загартування є важливим питанням, яке має входити до
програми валеологічної освіти. Могутнім оздоровчим фактором є холодна вода. Ще
на початку 20 сторіччя фізіологи відкрили стимулюючу дію холодної води на
функцію щитовидної залози. Тому купання у відкритих водоймах, а Київ на них
багатий, щоденний холодний душ зміцнюють організм, мобілізують для роботи.
Починають з умивання холодною водою, поступово збільшуючи холодове
навантаження. Регулярне провітрювання жилих та робочих приміщень, сон з
відкритими вікнами, біг за будь-якої погоди легко одягненим буде запорукою
своєрідного тренування організму дитини, захисту від інфекційних хвороб. Багато уваги приділяється зараз подоланню в суспільстві алкоголізму
та наркоманії. Слід передавати дітям, що ніколи українці не спивались, хоча
традиції вживання алкогольних напоїв мають глибокі. Пісні і перекази зберігають
пам’ять про те, що українці пили не просто спиртне, а мед-горілочку,
калганівку, вишнівку. Пили їх тільки дорослі на святах, на поминках, при
закінченні тяжких польових робіт. Рецепти цілющіх алкогольних напоїв на травах,
фруктових соках і обов’язково медах реконструював в своїх трудах відомий
український лікар-травознай Євген Товстуха і вже сорок років успішно
використовує їх в комплексному лікуванні різних недуг.
http://mynews.kiev.ua/2007/11/09/formuvannya-zdorovogo-sposobu-zhittya-mozhlivosti-roboti-z-ditmi | |
Переглядів: 1704 | Рейтинг: 5.0/50 |
Всього коментарів: 0 | |