Інструкція про заходи пожежної безпеки в приміщеннях їдальні навчального закладу - Пожежна безпека - Нормативно-правова база - Охорона праці в навчальних закладах
Головна » Файли » Пожежна безпека

Інструкція про заходи пожежної безпеки в приміщеннях їдальні навчального закладу
[ Викачати з сервера (41.5Kb) ] 17.08.2015, 07:49

Інструкція № ____

про заходи пожежної безпеки  в

приміщеннях їдальні навчального закладу

 

  1. Галузь застосування

     Ця Інструкція поширюється на всі приміщення їдальні, встановлює вимоги пожежної безпеки, порядок дії у разі виникнення пожежі та є обов'язковою для вивчення й виконання персоналом, відповідальними за пожежну безпеку, обслуговуючим персоналом. Вимогу Інструкції зобов'язані виконувати також відвідувачі.

     2. Вимоги пожежної безпеки

     Персонал їдальні під час прийняття на роботу й у процесі праці повинні проходити протипожежний інструктаж і перевірку знань з питань пожежної безпеки.

     Для забезпечення пожежної безпеки в їдальні, необхідно:

  • експлуатувати  електромережі, електроприлади та іншу електроапаратуру тільки у справному стані, враховуючи рекомендації підприємств виробників;
  • групові освітлювальні та силові щитки розміщати поза залами аьо ьіля входів до них;
  • у разі виявлення пошкоджень електромереж, вимикачів, розеток, інших електроприладів, газової апаратури (за наявності) негайно знеструмити (вимкнути) їх та вжити необхідних заходів щодо приведення до пожежобезпечного стану;
  • у приміщеннях для зберігання продуктів у легкозаймистих упаковках і тари, для підключення використовувати тільки триполюсні розетки із заземлювальним контактом;
  • меблі та обладнання розташовувати так, щоб евакуаційний прохід до виходу з приміщення був вільний і становив не менше 1,35м. Двері мають відкриватися назовні;
  • евакуаційні шляхи та виходи утримувати вільними, нічим не захаращеними, продукти й тару протягом робочого часу слід транспортувати шляхами, що не перетинаються з виходами для відвідувачів;
  • зберігати товари, матеріали та речовини з урахуванням їхніх фізико-хімічних властивостей, а з підвищеною пожежною небезпекою зберігати в окремому, спеціально пристосованому приміщенні;
  • складувати товари та матеріали на стелажах або в штабелях за наявності проходу між ними не менше 1.0м. Відстань між стінами та стелажами або штабелями повинна становити не менше 0.8м;
  • територію та приміщення їдальні утримувати впорядкованими та в чистоті, по мірі накопичення та після закінчення робочого дня займисті відходи прибирати в спеціально відведені сміттєзбірники;
  • наявні в закладі засоби протипожежного захисту та зв'язку (пожежну й охоронно-пожежну сигналізацію, автоматичні установки пожежогасіння, пожежні крани, первинні засоби пожежогасіння тощо) утримувати в справному стані;
  • усі працівники повинні вміти користуватися вогнегасниками, іншими первинними засобами пожежогасіння, знати місце їх розташування.

 

   В їдальні не дозволяється:

     - улаштовувати тимчасові електромережі, прокладати електропроводи та   кабелі по горючій основі;

      - використовувати саморобні некалібровані плавкі вставки в запобіжниках, прокладати електричні проводи та кабелі транзитом через складські приміщення, експлуатувати світильники без скляних ковпаків або з горючими розсіювачами (відбивачами);

     - встановлювати штепсельні розетки, підключати струмоприймачі до мережі аварійного чи евакуаційного освітлення;

    - користуватись у приміщеннях (крім спеціально відведених і обладнаних) кип'ятильниками, електрочайниками, електросамоварами, прасками тощо, залишати без нагляду ввімкнені електроприлади;

    - застосовувати й зберігати пожежонебезпечні речовини та матеріали (балони з газом під тиском, миючі засоби, фарбувальні, та полімерні матеріали тощо) у підвальних приміщеннях, на цокольних поверхах та в приміщеннях, які не мають віконних прорізів або вентиляції;

    - складувати горючі матеріали на відстані менше 0,5м від електросвітильників, 0,6м  від сповіщувачів автоматичної пожежної сигналізації, 1,0м  від електрощитів;

    - застосовувати відкритий вогонь (паяльні лампи, факели, свічки тощо), палити сміття й відходи.

    - проводити газоелектрозварювальні роботи без оформлення відповідного дозволу та за наявності відвідувачів;

       Завідувач їдальні перед закриттям повинен особисто пересвідчитись  у справності автоматичних систем виявлення та гасіння пожежі, оглянути приміщення, впевнитись, що немає порушень, які можуть призвести до виникнення пожежі, й тільки після цього залишити приміщення й замкнути двері.

       Відповідальний за пожежну безпеку приміщень їдальні –

       завідувач __________________________________________________________________

(прізвище, ініціали)

  1. Обов'язки та дії працівників їдальні в разі виникнення пожежі

   У разі виявлення пожежі (ознак горіння) кожен працівник зобов'язаний:

- негайно повідомити про це пожежно-рятувальну службу (тел. 101), вказати при цьому адресу, кількість поверхів, місце виникнення пожежі, наявність людей, своє прізвище;

- повідомити керівника (адміністрацію) навчального закладу;

- вжити (по можливості) заходів щодо евакуації людей та матеріальних   цінностей, гасіння пожежі з використанням наявних засобів пожежогасіння.

  Посадова особа, яку повідомили про пожежу, зобов'язана:

  • перевірити, чи викликана пожежно-рятувальна служба, поінформувати про пожежу керівництво;
  • вимкнути (за необхідності) струмоприймачі та вентиляцію;
  • за умови загрози життю людей негайно організувати їх евакуацію, вивести за  межі небезпечної зони всіх осіб, не пов'язаних з ліквідацією пожежі;
  • перевірити чи людей оповіщено про пожежу;
  • організувати зустріч підрозділів пожежно-рятувальної служби, надавати їм допомогу під час локалізації  та ліквідації пожежі.

   Після прибуття на пожежу підрозділів пожежно-рятувальної служби забезпечити безперешкодний доступ їх до місця виникнення пожежі.

Категорія: Пожежна безпека | Додав: tripe
Переглядів: 1211 | Завантажень: 156 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]